top of page
Zoeken
  • Mariëlle Pluim

Fotograferen is voor mij geen werk, het is mijn passie!

《《 Rewind Dit ben ik, op bijna 2-jarige leeftijd. Eén van mijn eerste stappen in de wereld vastgelegd door mijn ouders. Super leuk!


Mijn roots liggen in het mooie plaatsje Loenen. Je weet wel, dat plaatsje met de hoogste waterval van Nederland. Maar ook van het prachtige bos: de Loenermark en de Schaapskooi. Maar de echte trigger was vroeger toch wel de Loenense Kermis, of nog beter, de periode van discotheek De Steeghe en de Vrienborch.


》》 Forward De tijd vliegt! Nu, 43 jaar later, kijk ik trouwens nog steeds met plezier terug in mijn fotoalbum met veel zwart/wit foto's. Zou daar nu mijn passie voor zwart/wit fotografie vandaan komen?


|> Play Die passie voor fotografie is 5 jaar geleden ontstaan. Ik had al wel een camera, maar wist ik veel hoe ik die camera moest bedienen? Op naar een basiscursus fotografie dan maar. Zo hey, daar ging ff een wereld voor me open. Wat een mogelijkheden heeft zo’n ding. Ik besloot de vaart er in te houden en al snel volgenden er meerdere masterclasses in portretfotografie.


Om mijn focus te bepalen wat ik nu echt tof vond om te doen, heb ik ook mijn horizon verbreed. Een volgende stap volgde: trouwfotografie! Ook erg leuk om te doen. Door het volgen van een masterclass trouwfotografie leerde ik al snel de do’s en don’ts van deze tak van fotografie. Ik heb dan ook prachtige reportages af mogen leveren, waar ik enorm trots op ben.


Zat ik op de goede weg?

Ik merkte alleen dat portretfotografie mij meer voldoening gaf. “Maar hoe onderscheid ik me nu in die overvolle vijver met fotografen?”, was mijn volgende vraag. “Zoekende naar een stijl die bij mij past, die mijn DNA bevat”, dat was mijn antwoord. En die onderscheidende stijl, die kennen jullie inmiddels: karakter portretten met een ietwat rauw randje, al dan wel of niet in zwart/wit.


Door mijn manier van fotobewerking en mijn manier van werken lever ik krachtige karakter portretten af. Zwart/wit versterkt daarbij ook nog eens de ziel in de foto, dat is toch prachtig! Maar soms leent een portret zich beter voor kleur, ook prima toch?II Pause

Ik kon er niet meer om heen, begin 2016 kwam de fotografie trein goed op gang. Hoog tijd om in te schrijven bij de KvK dus. En zo is SPOT Fotografie geboren op 01-08-2016! Die naam SPOT, daar heb ik wel even over na moeten denken. SPOT staat voor mij voor de ‘locatie’ waar men moet zijn voor sterke portretten, anders dan de standaard! Maar SPOT staat natuurlijk ook voor de ‘sweet spot’ (technische term in de fotografie), het diafragma van een lens waarop deze haar maximale scherpte bereikt. Dat is voor iedere lens en elk merk weer anders. Ruud heeft voor mij het passende logo ontworpen, het alom bekende ‘check-in’ beeld met daarin verwerkt het beeld van een diafragma. Completer kon ik me niet wensen (bedankt Ruud!)


“Maar wacht eens even, SPOT doet toch ook reclamefotografie?”

Dat klopt als een bus. Ik heb ook een enorm oog voor detail, een eigenschap die bij reclamefotografie goed van pas komt. Dat zit in je of niet. Sfeerbeelden, producten, bedrijfsreportages (waarbij portretfotografie ook nog eens goed van pas komt), dat vind ik ook machtig mooi om te doen. Als ik dan kijk naar de resultaten, ben ik best trots. Ik heb niet voor niets een award gewonnen voor de ‘beste weergave’ van een bepaald vakgebied. Check!


Op die awards, daar ga ik nog even op door. In 2018 is SPOT in de top 3% ‘child portraits’ van 35Awards terechtgekomen. Datzelfde jaar rolde ik de top 15% in van beste fotografen bij 35Awards (online contest). Over een online contest gesproken… In 2018 deed ik mee aan een fotowedstrijd van William Rutten, jullie wel bekend. Uit circa 10.000 foto's elandde mijn foto “Vulnerable” op een mooie 6e plaats. Uit die wedstrijd werd door een medefotograaf een te gekke expositie georganiseerd, waardoor mijn foto 2 maanden lang in een fotogalerie in Groningen te bewonderen was. Desondanks is fotograferen voor mij geen werk, maar is het een passie.


Is een karakter portret nu ook iets voor jou?

Een heel simpel antwoord: Jazeker! Het mooie is dat mijn vorm van fotografie en bewerking zich voor iedereen leent. Iedere persoon is uniek, met zijn/haar eigen karakter. Je kunt bij mij jezelf zijn, juist doordat niets moet. Ik ben dan ook in staat om emoties of gevoelens vast te leggen op een ontspannen en rustige manier. “Hoe ik dat doe, dat is het geheim van de smid” 😊.


Zo maar even wat aanbevelingen van de Facebookpagina van SPOT Fotografie:


‘Mariëlle van SPOT Fotografie heeft goed geluisterd en een prachtig eindresultaat neergezet. Zij is goed in staat geweest om ons op ons gemak te stellen, waarmee de karakter fotografie uitstekend geslaagd is’.


‘Mariëlle heeft alle tijd voor ons genomen en uitleg gegeven over fototechnieken waar wij graag iets over wilden leren. We hebben alles omvattend een hele leuke en relaxte middag gehad. Missie geslaagd’.


Zeg jij nu: ‘Dat wil ik ook wel eens proberen’. Schuif je muis even naar https://www.spotfotografie.com/contact of bel 06 55 19 54 44.


Met creatieve groet,

Mariëlle


Ps. die weelderige bos krullen op de foto? Die heb ik helaas niet meer :)

194 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page